Veilige berichtenapps

Er zijn een hoop manieren om in contact te staan met vrienden, famillie en collega's. Een veel gebruikte manier, naast bijvoorbeeld email is het gebruik maken van een messaging app. Whatsapp is daarbij de meest bekende. Helaas is het niet de meest privacyvrienkelijke app.

End to end encryptie wil niet zeggen dat de messenger app privacyvriendelijk is.

Whatsapp (naast veel andere diensten) melden vaak dat ze gebruik maken van 'end to end encryptie'. Dat wekt snel vertrouwen want dat betekent dat er niet inhoudelijk mee gelezen kan worden met de berichten die je stuurt naar elkaar.

Het probleem zit hem ook niet direct daar in, maar vooral wat die diensten doen met de 'metadata'. De metadata bestaat bijvoorbeeld uit je contactenlijst, op welke tijden je met wie, wanneer en waarvandaan je berichten uitwisselt. Ook metadata levert een belangrijke bron van privacygevoelige gegevens op.

Hieronder vind je een lijst met messenger apps die een het in ieder geval een een stuk beter met je voorhebben dan bijvoorbeeld Whatsapp.

Keybase

Keybase is relatief onbekend bij de grote massa, maar een app die veel mogelijkheden bevat. Wellicht iets meer toegespitst op een tech savvy doelgroep.

Signal

Signal is een stuk bekender dan Keybase en een goed alternatief op Whatsapp. Signal is net zoals Keybase en Wire open source wat het vertrouwen in de werking en de veiligheid ten goede komt.

Wire

Wire is naast de bovenstaande alternatieven ook een serieuze berichten app. Weliswaar meer gefocust op groepen en zakelijk gebruik. Maar het is gratis te gebruiken voor persoonlijk gebruik.

Tot slot.

Natuurlijk stap je niet zomaar even over op een andere berichtenapp en dat is het grootste probleem bij het switchen. Daarom is momentum voor zulke diensten enorm belangrijk. En laat Whatsapp die hebben gehad door niet in de laatste plaats één van de eerste te zijn geweest. Maar nadat het is overgekocht door Facebook heeft het dus steeds meer problemen op het geboed van privacy.

Maar het is een goed idee om de app eens te downloaden en te bekijken of en hoe hij werkt. Grote kans dat minimaal een paar van je kennisen de app ook al hebben en gebruiken.

Een goed en wellicht het beste alternatief is een face to face gesprek. Wanneer mogelijk verdient dat natuurlijk de voorkeur wanneer je iets vertrouwelijks te bespreken hebt.

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.