Vele Android applicaties blijken, nadat de gebruiker uitdrukkelijk heeft aangegeven dat het geen toestemming geeft, toch persoonlijke data te vergaren. CNET rapporteert 1000 applicaties, NRC 1300.

Google is hier van op de hoogte, maar geeft aan dat het pas een oplossing heeft met de komst van Android Q, de nieuwe versie van het besturingssysteem waar de telefoons gebruik van maken.

Het probleem is dat ontwikkelaars een manier hebben gevonden, om het systeem wat de toestemmingen reguleert binnen Android, te omzeilen. De gegevens die vervolgens alsnog worden vergaard en doorgestuurd zijn onder andere locatiegegevens die je gerust privacygevoelig mag noemen.

Zo blijkt wederom dat zelfs fabrikanten met een zo goed als ongelimiteerd budget je niet veilig kunnen houden op het platform wat men bied.

Waar Apple vaak kritiek op kreeg, is het gesloten ecosysteem wat men hanteert. Ontwikkelaars voelden zich beperkt in hun vrijheid.

Hierdoor is duidelijk welke gevaren het meer open systeem (Android) met zich mee brengt. Dat zal niet direct betekenen dat meer gesloten systemen waterdicht zijn, maar het beperkt het risico op malafide applicaties enigszins.

Photo by Tinh Khuong on Unsplash

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.