Wanneer we jarenlang geleden onze vingerafdrukken moesten afstaan bij het aanvragen van een nieuw paspoort voelde het voor grote groep niet heel prettig. Met argwaan werden toch maar de vingerafdrukken afgestaan omdat je simpelweg zonder die gegevens geen paspoort kon aanvragen. Een enkeling haalde het nieuws door dit te weigeren. Voor velen kwam dit wellicht overdreven over, maar het inmiddels lang bekend dat deze gegevens inmiddels "vrij" worden gedeeld met verschillende overheden.

Natuurlijk zijn er politici die er lucht van krijgen en er populistisch wat over roepen. Maar er wat aan doen kan men niet. Feit blijft, de biometrische gegevens die je afstaat aan de overheid worden gedeeld met de rest van de wereld. Zelfs via overheden die eigenlijk geen recht hebben zulke systemen te gebruiken.

Je gegevens zijn simpelweg niet veilig zodra je deze deelt. Dat is met Facebook het geval, maar ook met je eigen overheid.

Het vreemde is dat dit soort nieuws niet veel groter wordt gebracht door de media. Het is een recht wat hier enorm wordt geschonden. Dat lijken we maar erg traag te beseffen.

Meer over het delen van vingerafdrukken hier. En een screenshot van de genoemde tweet hieronder:

Photo by ian dooley on Unsplash

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.