Tutanota als email provider

*Let op, dit is een gebruikerservaring die continue wordt bijgewerkt naarmate de tijd vordert.

Tutanota is een email provider die net zoals bijvoorbeeld Protonmail (die vaak in combinatie met Tutanota wordt genoemd) een sterke focus heeft op de privacy van zijn gebruikers.

De mailprovider heeft zijn roots in Duitsland. Dat is met het oog op privacy niet verkeerd door de relatief strenge privacywetten waar Duitsland nu nog om bekend staat.

Tutanota heeft verschillende abonnementen inclusief een gratis variant. Bij betaalde abonnementen kan je ook je eigen domein gebruiken voor je email adres(sen).

De gebruikersinterface om je instellingen aan te passen is redelijk basic en kan hier en daar net een verbetering gebruiken, maar in het algemeen is deze gewoon helder.

Het toevoegen van een eigen domein gaat net wat makkelijker dan bijvoorbeeld via Protonmail, je moet hier wel letten op de details. Je dient bijvoorbeeld eerst de nodige DNS wijzigingen aan te brengen alvorens je überhaupt in de interface een eigen domein kan toevoegen.

Webmail

De webmail client heeft een duidelijke en heldere interface die je vaker ziet bij webmail clients. Hoe gebruiksvriendelijk je de webmail interface vind is belangrijk. Dit omdat je je reguliere email programma's en apps niet kan gebruiken om je Tutanota email te ontvangen en verzenden. Dit heeft alles te maken met de manier van encryptie die van toepassing is op alle email in je account. Een 'tradeoff' die je zal moeten maken door de extra laag privacy die je er voor terug krijgt.

Dus beoordeel goed of je hier mee kan leven. Hetzelfde geld overigens ook voor Protonmail en de protonmail apps waar we het ook over gaan hebben.

Er bestaan ook zogenaamde mailclients die je voor OSX/Windows en Linux kan downloaden. Maar dat zijn niet meer dan containers voor de webapplicatie en bevattend dus dezelfde look & feel als de webclient.

Het voordeel van Protonmail in dit geval is dat Protonmail een 'bridge' levert waardoor je wèl de mailclient die je gewend bent kan gebruiken op je PC of laptop. Maar op je mobiel ben je toch echt overgeleverd aan de app van de betreffende mailprovider van Tutanota of Protonmail.

In het algemeen voelt de interface van Protonmail wat volwassener en meer solide aan wat ten goede komt van de gebruikservaring.

Tutanota interface

Mobiele app (iOS)

De mobiele app kon ik nog niet testen omdat ik niet kon inloggen. Dat kan heel goed te maken hebben met de Beta die ik op mijn telefoon heb draaien. Dus later daarover meer.

Onderscheidend

Erg handig is dat je meer opslag kan afnemen. Belangrijker is dat wanneer je dat doet je dit niet per gebruiker betaalt, maar wordt die opslag beschikbaar voor alle gebruikers. Je deelt de extra opslag dus over alle gebruikers die je hebt aangemaakt binnen je account. Vaak zijn die opties zo dat je extra opslag moet betalen per gebruiker in je account. Hier dus niet, wat een gunstige bijkomstigheid is.

10GB ontvang je voor 2.40 Euro per maand.

Hetzelfde principe wordt ook gehanteerd met de email aliassen die je hebt. Standaard 5, maar voor 1,20 per maand krijg je er 20 bij die je onder je gebruikers kan verdelen.

Kalender/Drive

Momenteel nog een 'dingetje' bij de meest bekende privacy georiënteerde providers zoals deze en Protonmail is de (integratie met) kalenderfunctionaliteit en de aparte bestandsopslag. Die ontbreekt nog bij beide protonmail, maar op het moment van schrijven is deze provider druk doende om deze functionaliteit aan te bieden.

Mailbox.org en Tutanota hebben op dit gebied duidelijk een streepje voor.

Prijs

De prijzen die Tutanota hanteert voor zijn abonnementen zijn momenteel 'netjes' te noemen. Waar Protonmail een duidelijk hogere prijzen hanteert, is Tutanota duidelijker vriendelijker geprijsd. Bekijk de website voor de meest recente prijzen.

Naast de gratis variant kun je al een premium pakket afnemen voor 12,- Euro per jaar. Daarvoor krijg je 1GB aan opslagruimte. Een aantrekkelijke optie voor wie privacy serieus neemt, daarvoor wil betalen (want dat gaat vaak hand in hand), maar niet de hoofdprijs wil betalen.

Vergeleken met Protonmail is mijn mening, met betrekking tot de prijs, vooral dat je de afweging of je meerdere gebruikers nodig hebt vooral van belang. Protonmail zal in dat geval erg snel een stuk duurder worden.

Opmerkingen? Tips of andere aanvullingen? Laat het weten via de reacties of via info@dpaa.nl.

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.