Ervaringen met ExpressVPN.

Er zijn onnoemelijk veel VPN providers die je graag als klant zien. Vooral door de steeds groeiende aandacht voor privacy lijkt het een markt die continue in beweging is en waar wordt gevochten om klanten.

In deze 'review' behandelen we ExpressVPN omdat het één van de meest bekende is. Daarnaast bevind het zich niet in de 5, 9 of 14 eyes landen én (daar komt het vertrouwen om de hoek kijken) verklaart het geen logs bij te houden wat de gebruikers van de VPN bezoeken op het internet.

Een VPN is vooral bedoeld om je privacy op een hoger niveau te tillen. Wil je meer weten over wat een VPN is, dan is het verstandig je hier over te laten inlichten door op het net artikelen te vinden over de werking er van.

In het kort, bij het gebruik van een VPN verbinding, zal er een soort tunnel voor je internetverkeer worden gebruikt die uitkomt bij de VPN provider waarna je pas op de website komt waar je naar toe wil surfen. Je internetprovider (of je werkgever of mobiele provider) ziet het verkeer wat door die tunnel gaat niet en kan dus niet zien welke pagina's je alemaal bezoekt. De enige die dat nog kan is de VPN provider zelf. Dus kies er één waar je het meeste vertrouwen in hebt.

Wees je er van bewust dat wanneer je een VPN dienst gebruikt je hier het meeste uit haalt wanneer je het niet alleen op je PC, maar ook op andere apparaten gebruikt.

Vergeet vooral niet dat wanneer je Facebook gebruikt via je VPN, Facebook uiteraard alles ziet wat je doet. Trackingcookies in je browser ook nog steeds benut zullen worden.

Een VPN dienst is vooral een hulpmiddel, mits bewust gebruikt, je voordelen kan brengen. Maar wil je jezelf alleen al beter beveiligen op bijvoorbeeld publieke of andere WiFi netwerken door een VPN service te gebruiken.

ExpressVPN blinkt vooral uit in gebruiksvriendelijkheid. Een VPN gebruiken zonder een gebruiksvriendelijke interface is meestal namelijk niet heel gebruiksvriendelijk.

Express VPN op OSX

ExpressVPN heeft voor veel verschillende besturingssystemen en apparaten software om het je gemakkelijk te maken om gebruikt te kunenen maken van de VPN verbinding. Daarnaast heeft het, zoals meerdere VPN providers, verschillende servers in verschillende landen staan om je zo een goede snelheid te kunnen blijven bieden. Omdat al het internetverkeer namelijk via zo'n VPN netwerk gaat, moet het wel snel blijven werken en dat kan niet wanneer je op een terras in Italië zit en je surft via een VPN server in Nederland.

Een andere handige feature is de "killswitch" wat in het kort betekent dat wanneer je VPN verbinding wegvalt je niet per ongeluk verbinding blijft houden op het (werk/publieke) netwerk waar je op zit zonder dat je het in de gaten hebt.

Naast de software voor je PC/MAC of smartphone heeft ExpressVPN ook een optie om de VPN service direct te gebruiken via je router (mits compatible) zodat je apparaten binnen het netwerk van je router zonder extra configuratie ook gebruik maken van de VPN service.

Daarnaast is het bij het vinden van een juiste VPN dienst ook niet onbelangrijk met hoeveel apparaten je tegelijk van één account gebruik mag maken. Wanneer je je partner of eventuele kinderen ook gebruik wil kunnen laten maken van de VPN dienst is het prettig dat dit met zo veel mogelijk apparaten (tegelijk) kan.

Een nadeel van een VPN app in het algemeen, kan zijn dat je minder makkelijk met de apparaten en services in je thuisnetwerk kan communiceren. Een voorbeeld is dat de app om je Philips Hue lampen te bedienen daardoor niet of slecht werkt afhankelijk hoe je de app hebt ingestelt en hoe je er mee verbind.

Na enkele maanden gebruik te hebben gemaakt van ExpressVPN op verschillende apparaten (iOS, OSX, Linux) kan ik melden dat het zeker aan de verwachtingen voldoet. De killswitch kan heel irritant zijn want je internetverbinding is dan ook gelijk weg. Maar dat is een klein nadeel wat je automatisch krijgt door deze feature.

Waarschijnlijk zal dat ook met de grootste concurrent NordVPN het geval zijn, maar daar kan ik geen daadwerkelijke mening over vormen.

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.