De gids voor meer online privacy.

Deze gids poogt een toegankelijke en begrijpelijke gids te zijn voor iedereen die meer digitale privacy zoekt. Het is is een document wat continue wordt verbeterd en aangepast. Dus zorg er voor dat je zo eens in de zoveel tijd een kijkje neemt om de updates te bekijken.

Browsers

Laten we duidelijk zijn, Google Chrome is dan wel een heel gebruiksvriendelijke en snelle browser, maar dat is niet alleen met het oogpunt op de gebruiker. Er zijn enkele niet te missen alternatieven. Zoveel mogelijk op volgorde van privacybewuste browsers.

 1. Firefox (met de juiste instellingen en addons)
  1. Addon: Ublock origin
  2. Addon: PrivacyBadger
  3. Addon: https Everywhere
 2. Brave

Er zijn een hoop meer browsers, maar deze zijn niet allemaal geschikt voor zoveel mogelijk gebruikers. Vandaar dat deze achterwege zijn gelaten.

Zoekmachines

Er zijn veel redenen om een zoekmachine te gebruiken of achterwege te laten, dat is voer voor een apart artikel. Maar de zoekopdrachten die je invoerd bij Google zorgen voor een bubbel waarbij kunstmatige inteligentie je resultaten voorschotelt die je wellicht onbewust beinvloeden. Google is (al heel lang) niet meer een onschuldige zoekmachine alleen, maar een advertentieplatform met het oog op vergaren van zo veel mogelijk informatie.

Alternatieven zijn;

 1. DuckDuckGo
 2. Startpage
 3. Nog meer varianten.

Stel zo'n zoekmachien in als de standaardzoekmachine op je pc/tablet en mobiel om je goed over te laten stappen.

VPN

Voor diegenen die regelmatig in buitenshuis werken en verbinden met een (publiek) WiFi netwerk is het verstandig dit te doen middels het gebruik van een VPN. Wil je weten wat een VPN doet en is, zoek er dan bijv. even op "wat is een VPN" en lees enkele artikelen. (Let op, veel van dat soort artikelen zijn geschreven om door te linken om zo'n product af te nemen.)

Niet alleen buitenshuis, maar ook in huis kan een VPN voordelen opleveren omdat je bij het gebruik ervan je internetprovider ook niet meer weet welke websites je bezoekt.

Enkele populaire en aan te bevelen VPN diensten kan je hier vinden;

 1. ExpressVPN
 2. NordVPN

Email

Email, een nog steeds niet te missen belangrijk communicatiekanaal. Ook op dat gebied wordt gevochten om gebruikers. Belangrijke spelers in de markt zijn Gmail, Outlook en uiteraard je eigen provider. Belangrijke zaken om in gedachten te houden zijn de prijs en je onafhankelijkheid.

Je provider biedt je o.a. een 'gratis' account aan omdat overstappen een stuk lastiger wordt omdat je dan al je contacten op de hoogte moet stellen van je nieuwe email adres. Knap lastig en dus stap je niet zomaar over. Niet handig wanneer je onafhankelijk wil zijn.

Gmail, Outlook (vroeger Hotmail) en Yahoo bieden je een gratis email account aan. Maar voordat je daar als echte Nederlander op springt is de volgende regel die je vaker voorbij moet hebben zien komen van toepassing;

Wanneer de dienst gratis is, ben jij het product.

En in dat geval is een paar euro per maand misschien wel een hele goede keuze om je privacy op een iets hoger niveau te tillen.

Privacybewustere email providers kan je hier vinden;

 1. Mailbox.org
 2. Tutanota
 3. Runbox
 4. Protonmail (solide, minder gebruiksvriendelijk, kostbaarder)

Cloud storage

Erg handig, maar vaak ook onnodig. Cloud storage voor je eigen documenten. Wanneer je dan toch echt wel je documenten online wil opslaan dan is een van de volgende opties veiliger (niet direct betrouwbaarder) dan Google Drive.

 1. Sync
 2. Tresorit
 3. SpiderOak

Vergeet niet dat Gmail/Google/Google drive/Google docs etc. samen je een ultieme gebruikservaring bieden door bijvoorbeeld die twee diensten te combineren. Het levert je zelfs wel zoveel gemak op dat het je tijd scheelt. Maar ook dat is echt bewust gedaan om het je moeilijk te maken over te stappen of zelfs weer terug te switchen. Het probleem is dat Google zich niet alleen focust op email en office applicaties. Het is vooral een advertentieplatform. Daar haalt het ook zijn meeste inkomsten uit. En al die informatie die je ze geeft, hoe weinig ook, is van onschatbare waarde voor ze. Uiteraard is Google niet de enige met een dubbele agenda. Microsoft en Zoho hebben een soortgelijk aanbod. Ware het niet dat Zoho dan weer geen zoekmachine heeft.

Deze gids is aan verandering onderhevig. Het bevat geen affiliate links en is niet samengestelt op basis van commerciële invloed van buitenaf.
 
 
 

  Reageer

  Je email adres wordt nooit gepubliceerd

  Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.