Regelmatig lees je berichten dat pc's van argeloze gebruikers worden geïnfecteerd met software waardoor privé foto's niet meer te benaderen zijn. Tegen een riante betaling zouden die vervolgens weer beschikbaar worden gemaakt door kwaadwillenden.

Dit is iets wat nu recent is (of al bijna oud nieuws is). Toch is het belangrijk om altijd na te blijven denken over de gevolgen van je digitale acties. Ook al lijkt het op het eerste gezicht een fysieke aangelegenheid.

Een goed voorbeeld zijn smartwatches en (health)trackers zoals Fitbits. Die apparaten vergaren zo ontzettend veel gezondheid gerelateerde data en patronen waar je dokter zelfs niet over durft te dromen.

Maar met het dragen van die apparaten geef je vooral fabrikanten van die hardware zulke gevoelige informatie die, als je er goed over nadenkt, nog kostbaarder zijn dan het apparaat wat je gekocht hebt.

En dat zal een gewillig doelwit zijn voor kwaadwillenden. Wanneer je denkt dat het ergste wat je kan overkomen het verliezen van je foto's is, denk dan nog een keer goed na. De gezondheidsgegevens die je continue naar de fabrikant stuurt, maakt je erg kwetsbaar.

Het lijkt heel hip om zo'n tracker om je pols te hebben, maar ondertussen moet je je voorstellen dat je constant in verbinding staat met een commerciële instelling. Een instelling die maar al te graag ziet dat je zelfs betaalt om je gezondheidsdata op te sturen.

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.