Op 3 juli publiceerde de NOS een artikel waar uit bleek dat minimaal de ABN AMRO al betalingsgegevens van haar klanten gebruikt om een beeld te kunnen vormen van de rekeninghouder. Dit heeft enorme gevolgen voor de privacy, gekoppeld aan je eigen betaalrekening.

De ING en de Rabobank overwegen ook dezelfde privacyschendende praktijken te gaan hanteren. (Nog sterker, de ING doet dit momenteel al. Hier kan je online bezwaar tegen maken en aanpassen door naar https://mijn.ing.nl/profile/privacy te gaan.)

Het lijkt onschuldig dat die gegevens worden gebruikt om je van persoonlijke aanbiedingen te kunnen voorzien. Maar vallen die gegevens in de verkeerde handen, omdat deze worden verkocht of simpelweg worden gecombineerd met andere gegevens, dan is de kans erg groot dat dat nog grotere gevolgen voor de privacy heeft.

Omdat je helaas in 2019 nog niet om een bank heen kan, betekent dit niet dat je niet verder kan kijken naar een andere bank die deze praktijken niet hanteert. Door bijvoorbeeld (dageljkse) aankopen via een rekening/bank te doen die betrouwbaarder met je gegevens omgaat.

Dat hoeft niet eens een Nederlandse bank te zijn. Er is veel beweging in de financiele markt. Er zijn bijvoorbeeld ook banken zoals N26 of Revolut die een volwaardige bankrekening kunnen bieden. Vaak ook nog eens meer functionaliteit in bijvoorbeeld de apps die men aanbied.

Iets waar je waarschijnlijk niet snel van hoort of van af komt te weten. Bij navraag bleek N26 betaalgegevens in ieder geval niet te verkopen aan 3e partijen of voor commercieële doeleinden. Duitsland (waar N26 is gevestigd) kent in ieder geval strenge privacywetten wat enigszins helpt bij die statement.

Laat ons voorop stellen dat dit geen aanbeveling is om de twee genoemde alternatieven te gebruiken. Deze zijn genoemd om te helpen "out of the box" te denken en je horizon iets te verbreden als het gaat om het zoeken naar alternatieven wanneer je eigen bank je bank privé gegevens/transacties gebruikt voor commercieël gewin.

Dat neemt niet weg dat je altijd onderzoek moet doen in het product wat je wil gaan gebruiken.

Photo by VanveenJF on Unsplash

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.