Amazon en een grote gezondheidsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk (NHS) hebben aangekondigd samen te gaan werken. Een van de redenen is omdat het daardoor wel eens de druk op het NHS kan verlichten, omdat patiënten aan Alexa om advies kunnen vragen.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te zien dat dat zo'n samenwerking potentieel enorme privacyvragen met zich meebrengt.

De vragen (en antwoorden) moeten zich momenteel nog richten op relatief simpele vragen over onder andere migraine en de griep. Patiënten met complexe vraagstukken wordt afgeraden af te gaan op Alexa.

Privacyvoorvechters maken zich zorgen om de aangekondigde samenwerking. Geen onterechte zorg lijkt ons.

"The giant data monopolies want one thing: more and more data to drive their huge profits. Entrusting Amazon's Alexa to dispense health advice to patients simply opens the door to the holy grail – our NHS data.

Door Amazon is de belofte gemaakt dat de informatie vergaard niet wordt verkocht aan derde partijen en dat de gebruiker volledige controle heeft over zijn/haar data. Dat is een kwestie van vertrouwen, omdat je simpelweg dit soort garanties niet kan maken voor nu en al zeker niet voor de toekomst.
Dat blijkt ook wel omdat NHS in het verleden, zonder medeweten van patiënten, informatie uitwisselde met Google in verband met AI projecten...

Bron

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.