Alternatieven voor Gmail

Wie kent nog de tijd toen Gmail alleen nog op basis van uitnodigingen toegankelijk was. Bijna niemand wist toen nog, of had überhaupt het besef, waar Google heen zou gaan met dit product. Kunstmatige intelligentie was helemaal nog niet de hype die het nu is. De discussie over vertrouwen had nog lang niet het niveau die het nu heeft bereikt.

Vooral de groep die als eerste gebruik maakte van Gmail was voor weer een heel andere groep een belangrijke raadgever. Want als je niet zoveel met IT hebt dan luistert die groep graag naar mensen waarvan ze denken dat die er veel verstand van hebben. Dat zijn vaak ontwikkelaars en/of early adaptors. Laten die nou ook met een redelijke overtuiging iets kunnen verkopen waarvan zij denken dat het dé oplossing is. Hetzelfde gebeurt al heel lang met de Chrome browser. It'ers zijn voor een  gedeelte verantwoordelijk voor de machtspositie van Chrome. Maar dat is een heel ander verhaal.

Het is tijd dat we vooral gaan kijken naar alternatieven al dan niet met een veel grotere focus op privacy. Want een alternatief alleen al is een stuk beter dan het gebruikmaken van Gmail. Hieronder vind je een korte lijst van e-mail providers waar je veel beter terechtkan met het oogpunt op privacy. De verleiding en het gemak van een product of Gmail is medeverantwoordelijk voor de grote gebruikersaantallen. De onderstaande providers zijn soms een stuk minder goed in het afvangen van bijvoorbeeld phishing of spam mails. Maar laat dat voor een klein gedeelte ook een pluspunt zijn want het houdt je een stuk scherper en je laat niet alleen een dienst (lees kunstmatige intelligentie)voor je denken.

Wellicht heb je het al vaker gehoord, Maar er zit natuurlijk een grote waarheid in het feit dat wanneer iets gratis is jij het product bent. Onderstaande diensten zijn dus ook niet gratis. En als het een beetje logisch bekijkt moet je ook begrijpen dat een goede e-mail service gewoon niet gratis kan zijn. Er zit natuurlijk verschil in de verschillende services en ook persoonlijke voorkeur speelt een rol.

Dus het verdient de aanbeveling om de onderstaande diensten eerst te testen voordat je over zou stappen.

In de nabije toekost zullen de services apart worden behandeld.

Mailbox.org
Protonmail (relatief duur, maar ook een gratis variant)
Tutanova
Fastmail

Er zijn een hoop meer email services, maar de meesten hebben ook een focus op privacy en zijn zeker niet onbekend.
Heb je zelf goede tips, laat het weten en de lijst zal aangevuld worden.

Photo by Zac Ong on Unsplash

    Reageer

    Je email adres wordt nooit gepubliceerd

    Reageer altijd inhoudelijk en met respect. Check de privacy policy hoe er met de ingevoerde gegevens om wordt gegaan.